Károlytáró, a felfedezetlen, gyönyörű, tiszta Mátra

Károlytáró Gyöngyöstől 10,5 km, Mátraszentimrétől 4 km, az erdőtől 0 km. Igen, körös-körül csak erdő van. Valaha a környéken bányászat folyt. Ma nincs bánya, bolt, iskola, templom, kocsma. (Pedig igény lenne rá, mármint a boltra és kocsmára.)

http://hidegkut.organic.hu/?p=104

Ezen a blogon így emlékeznek meg Károlytáróról, még megvolt a bolt és a szakállas ember kutyája. A helyesírási hibákat nem javítottam.

károlytáróra beérve volt  még félórám a buszig, épp nyitva volt a bolt – még soha nem voltam benne, hiába járok itt el hetente. az biztos, hogy ilyen bolt nincs már sok az országban. valamikor, amikor a bányásztelepülés még élt, talán jobban fel lehettek töltve a polcok, de szerintem a hangulat, felszereltség nem sokban különbözött. a bolt helyiségéből nyílik egy másik, ez valamikor hentesüzlet volt, ma a helyi két-három törzsvendég ide vonul vissza meginni a féldecis kiszerelésű szintetikus töményét. az egész épület rogy össze, mint a falu maga. ahol korábban több mint kétszázan laktak, ma ötvenen próbálnak túlélni. van, aki havi 26,000 forint nyugdíjat kap, semmi mást. Nehéz felfogni, hogy miért nincs értékük itt az ingatlanoknak, hiszen elég jó fekvésű kis település. azt is nehéz megérteni, ma, amikorra felszámolták nagyjából az ércbánya szennyezését, miért nem indul el itt valami idegenforgalmi fejlesztés (itt van vége az ország egyik legnépszerűbb downhill pályájának is.) de egyelőre valami orbitális derpesszió lengi be a tarr béla filmjeire emlékeztető boltot, blokkházakat. és az is abszurd, amikor a falu emblematikus figurája, a szakállas, kutyás ember – mindig strázsálja a semmit – a beszélgetés fonalát a szlovén-olasz határviták története felé kanyarítja . mintha ez bármi fontossággal bírna károlytáró életére nézvést. persze miről beszéljen? a jövőről? az is egyelőre van ennyire abszurd itt. a múlt is: amikor a bányát bezárták, néhány család a környező országok bányáiban vállalt munkát, majd tizenöt család egyszerre ment el mongóliába bányásznak. a legmegdöbbentőbb, hogy senki, senki nem jött még csak látogatóba sem vissza korábbi otthonába. kitörölték a múltjuknak ezt a darabját az életükből valószínűleg. állva a boltban, odahúzódva az ütött-kopott tűzhelyhez, amin egy lábosban valami melegedett, hallgatva a helyi két dzsanki szavak nélküli nem-beszédét, nem nehéz arra gondolni, hogy itt tényleg nincs már az idő múlásának bármiféle jelentése. itt mindenki elkönyvelte, ennyi volt…

teli_panorama.jpg


karolytaro_2.jpg
kalcit.jpg

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 6
Tegnapi: 16
Heti: 101
Havi: 474
Össz.: 114 446

Látogatottság növelés
Oldal: Rólunk írták
Károlytáró, a felfedezetlen, gyönyörű, tiszta Mátra - © 2008 - 2024 - karolytaro.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »